A KSH adatai szerint az újonnan regisztrált vállalkozások száma 2017-ben 121 ezer volt, 7,4 %-kal több, mint 2016-ban. Mind a társas vállalkozások, mind az önálló vállalkozók új bejegyzéseinek a száma emelkedett: 2,4, illetve 9 %kal.(1)

 

A bébiruha varrástól kezdve a papírvirág dekoráció készítésen át a rétesboltig egyre többen fordítják át a hobbijukat és szenvedélyüket vállalkozássá.

 

Az egyre növekvő Etsy/Meska populáció, valamint a végtelen ingyenes közösségi média platform révén másodállásban üzleti tevékenységet elindítani könnyebb, mint valaha. Terméket az otthon kényelméből is lehet értékesítheti, csak készség és  Facebook oldal kell hozzá!

 A hobbi vállalkozássá  való átalakítása sok ember számára véletlenül  egyszerűen történik. Általában így indul:

 

Tegyük fel, hogy közzéteszed a Facebookon azt a festményt, amelyet a húgodról készítettél, majd rengeteg like-ot és több kérést kapsz. Ahogy elkezded az egyre több megrendelést teljesíteni, akkor végül rájössz, Hé! Tudok pénzt csinálni azzal, amit szeretek csinálni! A vállalkozói szférában találod magad anélkül, hogy felismernéd!

 

De itt van a kihívás: Mivel hobbiból indul, gyakran csábító, hogy üzleti vállalkozásnak hívod, de továbbra is úgy kezeled, mint egy hobbi. Ezt a hibát újra és újra látom!

 

Tehát az első lépés, hogy hobbidat üzleti vállalkozássá alakítsd: Kezeld vállalkozásként, üzletként.

 

Ez könnyebb lesz, ha megérted a különbséget, mi a különbség egy hobbiból és egy vállalkozás között. Egy vállalkozás pénzt hoz. A hobbi pénzt visz.

 

Egyszerűnek tűnik, de sokan nem tudják, vagy figyelmen kívül hagyják ezt a tényt. Olyanokat mondanak, mint: „Ó, engem nem érdekel a pénz. Csak azért csinálom, mert szeretem! „Természetesen a hobbi az a jó valami, amit szeretni kell, de azt is meg kell értened, hogy a szerelem nem elég ahhoz, hogy vállalkozz. Szükség van nyereségre is.

 

 

Most, ha költségvetési tételt szeretnél létrehozni a hobbid számára, hogy továbbra is finanszírozd, nagyszerű! De ha hosszú távon szeretnéd megosztani a tudásod a világgal, akkor kell nyereség annak érdekében, hogy folytasd, hogy tudd csinálni folyamatosan. A nyereség nemcsak a pénzügyek szempontjából fontos, hanem azért is, hogy indokold a szenvedélyedbe fektetett időt, ha minden héten távol vagy a családodtól – még ha csak a másik szobában is.

 

Nagyon nehéz igazolni, hogy hetente 10, 20 vagy 30 órát töltesz el olyan dolgokkal, amelyeknek nincs pénzügyi megtérülése – csak azért, mert szereted. Mind a hobbi, mind az üzlet lehet szórakoztató. De ha nem keresel pénzt, az nem igazi vállalkozás, amely növekedhet, amely fenntartható.

 

Tehát ha a hobbidat vállalkozássá szeretnéd alakítani, úgy kell kezelned, mint egy vállalkozást. Ez ott kezdődik, hogy elismered és elfogadod azt a valóságot, hogy annak érdekében, hogy működjön, pénzt kell hoznia. Ha ezt megérted, akkor olyan üzletet tudsz építeni, amely csökkenti a költségeket, növeli a bevételeket, és végső soron profitot teremt Neked. Ezek azok a nyereségek, amelyek lehetővé teszik, hogy továbbra is azt tedd, amit szeretsz, és megoszthatod azt a piacon!

 

Töltsd le a Quick Start - Üzleti tervet

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és az abban foglalt feltételeket elfogadom