Sok ember álmodozik arról, hogy saját vállalkozást indít. Sok szempontból tökéletes helyzetnek tűnik. Minden nap olyasmivel kell foglalkozni, amit szeretünk, mi osztjuk be a saját időnket, és tőlünk függ, hogy mennyi pénzt keresünk. Nincsenek a hátunk mögött a hálátlan menedzserek, nem kér bennünket számon senki és az irodai intrikáktól sem kell tartanunk. Mi vagyunk a saját főnökeink, és nem kell senkinek sem beszámolnunk. Jól hangzik, igaz?

Noha ezek jó “mellékhatásai” a vállalkozói életnek, mégis nagyon nehéz találni sikeres kisvállalkozókat, akik azt mondják, hogy helyzetük tökéletes. A valóság az, hogy egy vállalkozást elindítani, felfuttatni és működtetni nagy kihívást jelenthet, óriási erőfeszítést igényel, és nem olyan, amit 1-2 nap alatt összehozol. Nagyon sok kutatást és tervezést igényel – bizonyos készségekre és személyiségjellemzőkre van szükség ahhoz, hogy vállalkozóként sikeres legyél.

Kulcskérdések

Íme néhány kulcsfontosságú kérdés, amelyet fel kell tenned magadnak, mielőtt úgy döntesz, hogy elindítasz egy kisvállalkozást:

  • Van üzleti ötleted, és alaposan értékelted?
  • Jó kommunikátor vagy, aki sokféle emberrel képes együttműködni?
  • Hajlandó vagy eladni magad és vállalkozásodat?
  • Tudod, hogy mennyi pénzt fogsz beletenni a vállalkozás elindításába, és kidolgoztad-e a tervet, hogy mikorra és hogyan fog megtérülni a befektetett tőkéd ?
  • Beszéltél már a családoddal arról, hogy vállalkozást indítasz? Azt is elmondtad, hogy milyen lesz az élet az indulási szakaszban?
  • Van-e olyan feladat, amelyet nem akarsz/tudsz megcsinálni, például könyvelés, marketing, adminisztratív feladatok, bérbeadás és HR? Ha igen, vannak ​​már emberek, akik elvégzik ezeket a feladatokat?
  • Hajlandó vagy mindent megtenni, hogy a vállalkozásod sikeres legyen?

Az első lépések: Pénzügyek és üzleti terv

Ha a fenti kulcskérdések megválaszolását követően úgy döntesz, hogy továbbra is kitartasz a vállalkozásindítasi szándékod mellett, akkor most kezdődik az igazi munka. Itt az ideje, hogy rendezd a pénzügyeidet, készíts egy üzleti tervet, találd ki a vállalkozásod nevét, kezdd el felépíteni a csapatot, határozd meg a vállalkozás helyét, és tervezd meg, hogyan fogod reklámozni vállalkozásodat.

A jó hír az, hogy ezeknek a lépéseknek nem mindegyiknek kell azonnal megtörténnie. Ezek közül kettőt azonban a lehető leghamarabb el kell végezned: Pénzügyek rendezése és üzleti terv készítése.

Pénzügyek

Pénzügyeidre vonatkozóan pénzügyi megvalósíthatósági tanulmányt kell készítened annak becslésére, hogy mennyi tőkét kell beletenned az indulásba, mennyibe kerül az üzlet folyamatos működtetése minden hónapban, és mit kell tenned az eladások során, hogy elérd a kívánt megtérülési szintet. Ebben a szakaszban néhány számod becsült lesz, de fontos, hogy azokat papírra vesd.

Ha körülbelül megismered, hogy mennyi pénzre lesz szükséged, itt az ideje, hogy felfedezd a kisvállalkozások finanszírozási lehetőségeit.

Üzleti terv

A pénzügyek után az üzleti terv elkészítése az egyik alapvető lépés a vállalkozás indításakor. (A letölthető sablonért katt ide!!!)Ha befektetőt keresel, vagy ha hitelt akarsz igényelni, akkor szükséged van egy hagyományos és strukturált üzleti tervre. Valójában, még akkor is, ha külső finanszírozást nem tervezel, akkor  is szükséged lesz egy üzleti tervre (bár nem kell olyan hosszúnak vagy formálisnak lennie, mint a hagyományos üzleti tervnek).

Az üzleti tervben legalább fel kell vázolnod a vállalkozás lényegét, céljait, hogyan tervezed elérni ezeket a célokat, mit fogsz tenni ennek eléréséért, és milyen profitot várhatsz el. Tartalmaznia kell a megvalósíthatósági tanulmányt és az egyéb alapvető pénzügyi információkat is. Az üzleti terv lesz az egyik legfontosabb dokumentum, amelyet vállalkozásod részére készítesz és alkalmazol.

Az üzleti terv és a pénzügyek az indulási folyamat legfontosabb elemei, de ezek azonban csak a kezdet. Jelentkezz a Mentorprogramba, hogy segítséget kapj az vállalkozásindítási folyamat minden lépésében, és belépj a kisvállalkozások világába.

Most indítasz vállalkozást?

Ne maradj le az új tartalmakról!