A barátaid és a családtagjaid, az online guruk, a könyvek, a különböző kiadványok, de akár az alkalmi ismerősök is folyamatos információáramlást nyújthatnak az üzleti hírekkel, az iparágad fejlődésével és a lehetőségekkel kapcsolatban. Az elemzők, a tanácsadók megoszthatják veled szakértői ismereteiket az esetlegesen felmerülő helyzetekről és igényekről. Azonban csak egy üzleti mentor oszthatja meg veled  folyamatosan bővülő tapasztalatait és oly módon, amely közvetlen, s pozitív hatással lehet vállalkozásod növekedésére.

A különböző forrásokból származó általános üzleti tanácsok sokat segíthetnek, de egy jó üzleti mentor ott van melletted, s folyamatosan egyengeti, támogatja a vállalkozói utad.

Az üzleti mentor olyan személy, aki már több éves vállalkozási tapasztalattal rendelkezik,  és aki megbízható támogatóként szolgál téged, akár hosszabb ideig is.

Túl jól hangzik, hogy igaz legyen? Nos, mindenekelőtt az, hogy egy vállalkozó mentorként támogat egy leendő vagy kezdő vállalkozót, az nagyszerű módja annak, hogy visszaadjon a közösségnek és a társadalom egészének, ha a tanácsai és útmutatásai mérhető hatással vannak a mentoráltra.

Az üzleti mentorral való kapcsolattartásnak öt fő előnye van:

Nincs kihez fordulni

Miután elindítottad a vállalkozásodat, nincs főnök, akihez tanácsért vagy iránymutatásért fordulhatsz, ha szorult helyzetben vagy – talán még a családod sem támogat. Bár önállóan építed a vállalkozásod, nem kell, hogy teljesen egyedül küudj meg minden nehézséggel. Mindenkinek szüksége van egy jó, megbízható tanácsadóra, második véleményre.  És az sem ritka, ha néha csak érzelmi támogatásra van szükség a nehéz időkben, ha nehézségekbe ütközöl (ha még ilyen nem volt, hidd el, lesznek ilyen helyzetek is).

„Már voltam ott, ahol most Te és megcsináltam”

Az üzleti mentor talán legnyilvánvalóbb előnye, hogy már tanult korábbi hibáiból és sikereiből. A mentor nem kell, hogy rendelkezzen tapasztalattal az adott iparágban – bár az segít, ha igen -, de maximalizálja lehetőségeit a kulcskapcsolatok kihasználására. Nem kell, hogy lépést tartson a legújabb trendekkel vagy a technológiával – ehhez egyéb források is vannak. A mentor szerepe az, hogy megossza veled a tapasztalatait.

(általában) Ingyenes

Ha szűk költségvetéssel rendelkezel, ez egy fő tényező. Noha a jó coachok és tanácsadók olyan dolgokat tudnak ajánlani, amelyekkel a mentor (általában) nem rendelkezik, de ennek mindig ára van, akár több százezer forint (vagy több). Az ingyenes mentorok azonban számos szervezet révén ingyenesen elérhetők. Az általam indított mentorprogram nem ingyenes. A részleteket itt tudod megnézni.

Bővíti a kapcsolati hálódat

A mentornak, aki tapasztalt vállalkozó, valószínűleg kiterjedt kapcsolati hálója van, és sokkal magasabb szintű döntéshozókhoz férhet hozzá, mint most Te. Hajlandó megosztani Veled ezt a kapcsolatrendszert. Persze kiépítheted a saját kapcsolatrendszered, ha sok vállalkozói eseményen veszel részt. 

Megbízható, hosszú távú kapcsolat.

A mentornak nincs hátsó szándéka – nem a konkurensed. Ez jó alapot teremt a bizalomhoz. Mivel a kapcsolat a mentor és mentorált között az idő múlásával fejlődik, ez a bizalom még erősebbé válhat. Az együtt töltött idő egyre hatékonyabbá válik, mivel egyre jobban megismer Téged és a vállalkozásodat.

Mint láthatod, az üzleti mentorral való együtt dolgozás hasznos és kockázatmentes. Nincs mit vesztened.

Most indítasz vállalkozást?

Ne maradj le az új tartalmakról!