Gyors navigáció

Egy sikeres blog elindítása sok munkát igényel. Olyan sok cikk és blogbejegyzés van a neten, amelyek azt mondják, hogy saját blog elindítása „csak perc”. De az igazság az, hogy sok minden van, amit meg kell tenni a blog indítása előtt, és rengeteg időt vesz igénybe, különösen, ha pénzt akarsz vele keresni. A jó hír viszont az, hogy mindez teljesen megvalósítható (még akkor is, ha nincs tapasztalatod)!

 

Mielőtt elindítottam a blogomat, készítettem egy listát mindenről, amit tettem, hogy elérhessem azt, amit szerettem volna. Úgy döntöttem, hogy megosztom ezt a listát, hogy adjak egy olyan”sorvezetőt” a teendőkről, amelyek egy blog elindításához kellenek, és remélhetőleg segít neked is. Ez a lista segítség lehet, akkor is, ha már túl vagy a blogindáston.  Előfordulhat, hogy kimaradt valami a saját blogod beállítása során.

 

Ha többet szeretnél tudni ezek közül bármelyikről, szívesen válaszolok a kérdéseidre. Mind olyan dolog, amit megcsináltam, így biztosan tudok segíteni neked is. Komolyan… dobj egy e-mailt.

 

Mit csinálj a blog elindítása előtt?

 

1. Írd le, miért akarsz blogolni

 

Első és legfontosabb, ha blogot indítasz, tudnod kell, hogy miért csinálod. Ez lesz az, ami akkor tovább hajt, ha eljutsz a 26. ponthoz ezen a listán, és nem akarod tovább csinálni. A „miért” a blogod alapja, és nagyrészt meghatározza, hogy mi a blogod.

 

2. Kutass más blogokat

 

Ha még nem tetted, nézz meg néhány más blogot. Döntsd el, hogy mit szeretsz és mit nem szeretsz rájuk. Nézd meg a menüiket és a kategóriáikat, és értsd meg, mit csinálnak Esélyes, hogy ha nekik működik, akkor az neked is működni fog. Ahogy más blogokat nézel, kezdd el megálmodni a saját blogod, és azt is, hogyan fog kinézni.

 

3. Válassz egy rést és kategóriát

 

Szükséged lesz egy (vagy néhány) témára szűkíteni a blogot ; ezt niche-nak hívják. Miután találsz egy rést, eldöntheted, hogy melyik konkrétabb kategóriáról szeretnél írni. Ilyen például az életmód kialakítása, de ezen a területen a három fő kategória: a személyes növekedés, a termelékenység és a pénzügyi szabadság.

 

4. Írd le az ideális olvasód jellemzőit

 

Az, akinek valójában írsz, tudni fogja, ezért egységes stílust és márkát hozz létre. Ha a Te ideális olvasód egy 30 éves anya, a bejegyzéseid stílusa másfajta fókuszban lesz, mint ha az ideális olvasód egy 19 éves főiskolai hallgató lenne. Amikor írod a bejegyzéseidet, gondolj az ideális olvasódra, és írd nekik a bejegyzéseidet.

 

5. Írja le a blogod rövid bemutatását

 

Miután eldöntötted a rést és tudod, ki az ideális olvasód, be kell mutatnod a blogod. Próbálj megírni egy olyan bemutatkozó szöveget a blogról, amely elmondja az embereknek, hogy miről szól a blog. Ha néhány mondatban el tudod magyarázni a blogodat, segít neked tisztázni, hogy mi az irány.

 

6. Készítsd el a monetizációs stratégiádat

 

Bár a monetizációs stratégiád megváltozhat, legalább azt tudd, hogy hogyan fogsz pénzt keresni a blogoddal. Négy fő módja van, hogy egy bloggal pénzt nyerhessünk:

 

  • Hírdetésekkel
  • Affiliate marketinggel
  • Szponzorált tartalmakkal
  • Saját termékekkel, szolgáltatásokkal

 

7. Hozz létre blogcélokat

 

Csinálj egy kis kutatást, hogy kitaláld, milyen célok reálisak a blogolás első néhány hónapjában, majd állítsd be a saját céljaidat. A célok számos különböző dologra koncentrálhatnak, mint például a tartalomra, a forgalomra, a monetizációra stb.

 

8. Írj 20 minta címet

 

Mielőtt túlságosan előre szaladnál a folyamatban, vagy pénzt költenél a blogodra, jó ötlet, hogy megbizonyosodj arról, hogy valóban akarsz-e, tudsz-e írni. Szánj egy kis időt arra, hogy 20 lehetséges blogbejegyzés címet megírj. Ha könnyen kigondolsz 20 témát, van  az 5. hétre anyagod a blogoláshoz.

 

9. Írj legalább 3 bejegyzést az egyes kategóriákhoz

 

Most, hogy van néhány ötleted, dolgozni szeretnél a tényleges tartalommal. Azt javaslom, hogy minden kategóriában legalább 3 bejegyzéssel indítsd el a blogodat. Ezt is érdemes megtenni, mielőtt pénzt költenél a tárhelyre, vagy nem, is  vagy biztos abban, hogy valóban képes leszel egy blogot tartalommal fenntartani.

 

10. Hozz létre egy márka / stílus útmutatót

 

Fontos, hogy már a kezdetektől ismerd a márkád stílusát. Döntsd el, hogy mit szeretnél a bloggal, és válassz egy vagy két betűtípust és színt. Előfordulhat, hogy bizonyos döntésekhez szeretnél többet tudni  márkaépítésről.

 

11. Készíts egy logót

 

Ez szórakoztató! Azt javaslom, hogy használj először egy ingyenes eszközt, mint a Canva, hogy megtervezd a saját logódat. Majd később fizetsz valakinek, hogy professzionálisabb logót készítsen neked. Most használd a saját kreativitásodhoz és tervezd meg a logódat.

 

 

12. Vásárolj domaint és tárhelyet

 

A tárhely az egyetlen nagyobb költség, amire szükséged van egy blog elindításakor.  Ne aggódj, szuper könnyű beállítani. Ha még nem vásároltad meg a domaint és a tárhelyet, akkor regisztrálj a Profitárhelynél.

 

13. Használd a WordPress programot

 

Mikor megvásárolod a tárhelyet, telepíttesd a WordPress programot. Ez egy szuper dolog, a Profitárhely csapata elvégzi a telepítést helyetted. Nincs szükség kódolási tudásra.

 

14. Válassz egy WordPress témát

 

Sokan azt mondják, hogy nem használnak ingyenes témát, de úgy gondolom, az ingyenes témák is jók, amikor még kezdő vagy. Több ezer ingyenes téma közül választhatsz. Két dologra figyelj a téma kiválasztásakor: (1) támogatás, abban az esetben kell, ha elakadsz, és (2) fizetett verzió, valószínűleg frissíteni akarsz majd egy bizonyos ponton. Ha inkább mindjárt az elején fizetős témát választanál (sokkal jobban alakíthatók, rugalmassabbak, mint az ingyenes témák), akkor a DIVI-t ajánlom (én is ezt használom mindkét honlapomon).

 

15. Állíts be egy e-mail fiókot a domainedhez

 

A Profitárhelynél akár több e-mail címmel rendelkezhetsz a domainedhez. Először állíts be egy e-mail címet, s kössd össze a levelezőrendszereddel. Nekem van Mail-app a számítógépemen, ezért ezt használom, de sok e-mail platform létezik. Lényeg, hogy legyen egy domaines mail-címed.

 

16. Állítsd be a közösségi médiafiókokat

 

Döntsd el, hogy melyik szociális médiaplatformon leszel aktív, majd állíts be fiókjaidat. Ajánlom legalább a Facebook és egy másik használatát. Csak Facebookal  kezdtem, de azóta hozzáadtam az Instát is.

 

17. Állítsd be hírlevél-kezelőt

 

Egy e-mail kezelési platformot kell választanod, ahol gyűjtöd  a hírlevél-feliratkozókat és kezeled az hírleveleket és kampányleveleket. Nagyszerű dolgokat láttam a SalesAutoPilotról, és lehet, hogy hamarosan áttérek rá, de ha egy kezdetben ingyenes, egyszerű, könnyen kezelhető platformot keresel, aakkor kezdd a Listamesterrel. A LM az első 100 feliratkozóig ingyenes.

 

18. Üdvözlő e-mail létrehozása az új hirlevélfeliratkozók számára

 

Miután kiválasztottad és beállítottad hírlevélküldőt, írj meg az új előfizetők számára egy üdvözlő e-mailt . A hirlevélküldő lehetővé teszi az e-mailek automatizálását, így a feliratkozók automatikusan megkapják az általad megírt üdvözlő e-mailt.

 

19. Állíts be a „Coming Soon” oldalt

 

Előfordulhat, hogy a közösségi média fiókjaid beállítása után az emberek rákattintanak a blogod linkjére. Így, amíg nem publikus a blog, nincs fenn tartalom, ezen az oldalon egy e-mail-feliratkozó boxot kell találnia a látogatónak, és fontolóra kell venned egy opt-in csali adását, hogy ösztönözd az embereket a feliratkozásra. Ha az emberek feliratkozhatnak az e-mailek listádra, mielőtt elindítanád a blogodat, amikor eljön az ideje, hogy elindulsz, a blogod már az elején pénzt termelhet.

 

20. Ismerd meg a Google Analytics használatát

 

Állíts be egy Google Analytics-fiókot, és tanulmányozd egy kicsit. Ha a „Coming Soon” oldalra tereled a forgalmat a közösségi média segítségével, előfordulhat, hogy néhány oldalmegtekintést láthat már az első órában is láthatsz. Ellenkező esetben ahhoz, hogy ténylegesen láthasd az eredményeket, meg kell várnod, amíg a blog elindul.

 

21. Elemezd a versenytársaid kulcsszavait

 

Ez jó alkalom, hogy visszamenj néhány olyan blogra, amit szeretsz, és elemezd a kulcsszavaikat. Ezt úgy teheted meg, hogy egyszerűen a blogba mész, és körülnézel, vagy használd a Google Kulcsszótervező, hogy olyan kulcsszavakat találj, amelyek passzolnak a blogodra.

 

22. Telepíts egy SEO plugint

 

Ez elengedhetetlen. Nagyon ajánlom a Yoast SEO-t. Ingyenes és nagyon hasznos. Higyj nekem, annyit fog segíteni a blogod SEO-jában, hogy nem is gondolnád.

 

23. Egyéb bővítmények telepítése (kapcsolódó bejegyzések, opt-in formák stb.)

 

Nem javaslom túl sok plugin telepítését (lelassíthatja a weboldalt), van néhány, amit  hasznos, mint például a kapcsolódó bejegyzések bővítmény,  biztonsági másolatok stb.

 

24. Kategóriák létrehozása a WordPressben

 

A blog létrehozásának részeként fel kell venned azokat a kategóriákat, amelyeket a 3. pontban eldöntöttél, és állítsa be őket a WordPress-ben. Ez nagyon egyszerű.

 

25. Állítsa be a menüt a WordPress programban

 

A blog menüjének beállítása a kategóriák létrehozásával jár együtt. Miután létrehoztad a kategóriákat, állítsd be a menüt a blogodon. Sokféleképpen teheted ezt meg, ezért nézd meg a többi blogot, és döntsd el, hogy melyik stílus illik a blogodhoz.

 

26. Formázd meg a posztokat a WordPress programban

 

Most, hogy a blogbejegyzéseidet már  megírtad, a blogkategóriáidat és a menüt beállítottad, időt kell szánnod a blogbejegyzések formázására a WordPress-ben. Amikor először csinálod, érdemes körülnézni, hogyan tudsz fényképeket  elhelyezni, betű színt, nagyságot, stb beállítani stb. A blogbejegyzések stílusa valószínűleg megváltozik majd, ha kitalálod, mi működik a legjobban, de jó, ha van egy általános formátum az elején.

 

27. Döntsd el, mi lesz a permalink szerkezete

 

Ez egy kis részlet, amire sok kezdő blogger nem gondol. A Permalink az adott oldal vagy poszt/blogbejegyzés URL-je. Például az utolsó bevételi jelentésemre vonatkozó permalink: https://jamimico.com/july-2018-income-report/. Mielőtt bármilyen bejegyzést közzétennél, ezt állítsd be, mivel nehezen módosítható a bejegyzés közzététele után. Néhány blogger a permalinkbe bele teszik a kategóriát vagy a dátumot, de azt javaslom, hogy csak a blogbejegyzés címe legyen.

 

28. Adj hozzá metaadatokat minden egyes bejegyzéshez

 

A metada hozzáadása rendkívül egyszerű a Yoast SEO pluginnel. A bővítmény minden blogbejegyzés alján létrehoz egy helyet, ahova a meta leírás kerül, s az az, ami a Google-ben jelenik meg. Ez a leírás a SEO részét képezi, és segít a Google számára, hogy megértse, mit jelent a blogbejegyzésed, ezért feltétlenül írd be a kulcsszavakat!

 

29. Adj hozzá linkeket (belső és külső) minden egyes bejegyzéshez

 

A belső linkek nagy szerepet játszanak a visszafordulási arány csökkentésében és az olvasók ösztönzésében, hogy továbbra is az oldalon maradjank, olvassanak. Külső linkek növelik a blogod SEO-besorolását, ha összekapcsolod a webhelyedet olyan webhelyekkel, amelyek már jól működnek. Mindkét esetben a természetes linkek a legjobbak.

 

30. Készíts képeket

 

Szükséged lesz néhány képre a blogbejegyzéseidhez. Ezeket a képeket magad is elkészítheted, vagy letöltheted olyan oldalakról, amelyek ingyenes stock fotókat kínálnak. A Pexels és az Ivory Mix rajongója vagyok. Az Ivory Mix fizetett oldal, de ha feliratkozol a hírlevélre, akkor havonta néhány ingyenes fotót küldenek Neked, és hozzáférhetsz a múltban elküldött összes ingyenes fotókönyvtárhoz.

 

31. Hozz létre legalább 1 Pin-t minden egyes bejegyzéshez


Ha vizuális a témád (ékszer, stb), kihagyhatatlan a Pinterest! Mielőtt elindítanád, próbálj ki néhány különböző pinstílust, majd hozz létre egy Pint minden egyes bejegyzéshez.

 

32. Írj egy “Rólam” oldalt

 

Azok, akik szeretik a blogodat, azonnal megkeresik ezt az oldalt. Ha tetszik, maradnak (és esetleg feliratkozhatnak az e-maillistádra). Bízz bennem, az emberek megnézik az oldaladat. Ez hatalmas jelentőségű, ezért szánj rá időt, hogy jó legyen.

 

 

33. Írj egy „Kapcsolat” oldalt

 

A kapcsolattartó oldalad nem lesz olyan gyakran látogatott, mint a “Rólam” oldalad, de kell, hogy ha valaki fel akarja venni veled a kapcsolatot. Az egyetlen dolog, amire itt szükség van, az e-mail címed (vagy együzetküldő  formula), de hozzá adhatod a telefonszámod, címed, minden elérhetőséged.

 

34. Nyilvánosságra hozatali és adatvédelmi irányelvek létrehozása

 

Ha affiliate marketinget szeretél használni a blogodon, affiliate közzétételi nyilatkozattal kell rendelkezned. A közzétételi és adatvédelmi irányelvek létrehozásának legjobb módja a Google „ közzétételi generátor” és „adatvédelmi irányelvgenerátor”. Sok olyan eszköz áll rendelkezésre, amelyek segítenek létrehozni a bloghoz szükséges házirendeket. De a legjobb, ha egy szak-jogásszal, ügyvéddel készíted el.

 

35. Tüntesd fel a szerzői jogot a lábléchez

 

Minden WordPress téma egy kicsit más, de a témámhoz a „Testreszabás” képernyőn keresztül tudtam szerzői jogot adni. Függetlenül attól, hogy a szerzői jog van-e a blogodon, a Te írásaid szerzői jogvédelem alatt állnak. Úgy gondolom, hogy a szerzői jog védelemként szolgál.

 

36. Adj hozzá közösségi média linkeket a bloghoz

 

Blogod témája beépített helyet tartalmazhat a közösségi média linkek számára. Különböző bővítményeket is használhatsz a közösségi média ikonok elhelyezésére és megjelenésének testreszabásához.

 

37. Ellenőrizd a mobilos használhatóságot

 

Most, hogy létrehoztad a blogodat, egy olvasó szemszögéből szeretnénk megnézni. Jelentkezz ki a WordPress-ből (de ha a DIVI sablont hazsnálod, akkor nem kell), és próbál meg megtekinteni a weboldalt a telefonodon. A legtöbb téma most már mobilbarát, de lehet, hogy az ingyenes téma, nem az.

 

38. Nézd meg a weboldalt különböző böngészőkben

 

Azt szeretném, hogy a webhely különböző böngészőkben való megjelenését ellenőrizd, hogy a böngésző nem befolyásolja-e a blog megjelenését. Csak azért, mert egy böngészőben jól néz ki, nem feltétlenül jelenti azt, hogy ugyanaz a helyzet  más böngészőkben.

 

39. Hozz létre tartalom-naptárt

 

Hasznos, ha legalább pár blogbejegyzést beidőzítesz a blog indításakor. Nem javaslom, hogy minden posztodat az indítás napján tegyél közzé, mert azt a Google sem díjazza.  Azt szeretném, ha megterveznéd, hogy mit és mikor teszel közzé a blog indítása után. A tartalmi ütemterv létrehozása nagyobb biztonságot at, és növeli annak az esélyét, hogy a blogoddal hamar pénzt keress.

 

40. Indítsd el a blogot!

 

Ez az! Miután elvégeztél mindent a listán, csak el kell indítani a blogot.

 

Egy utolsó megjegyzés

 

Ha egy blog indításán gondolkodsz, ne felejtsd el, hogy mennyire fontosak ezek a feladatok! Hangsúlyozom, hogy ez időigényes munka, de a blog indításába fektetet idő megtérül. Eddig a blogolási, weboldal készítési “utam” volt az egyik legizgalmasabb dolog, amit valaha tettem. Ha úgy döntesz, hogy elindítod a saját blogodat, akkor létrehozhatsz valamit, ami sok embernek hasznos, miközben pénzt keresel vele.

 

A blog indítása nem könnyű vagy gyors, de hihetetlenül szórakoztató és kifizetődő. Ha többet szeretnél megtudni a blogolásról, küld el nekem e-mailben a kérdéseidet. Szeretnél csatlakozni kezdő bloggerekhez? Kattints ide!

 

 

 

Miért előnyös Neked, ha feliratkozol hírlevélre?

  • mert első kézből értesülhetsz a vállalkozásodat érintő újdonságokról,
  • áttekintést kaphatsz nemzetközi  trendekről,
  • tippeket, öleteket, inspirációkat kapsz,
  • ingyenesen letölthető anyagokhoz juthatsz hozzá.