Elkezdődött az évvégi ( 3 hónapos) visszaszámlálás. Mit kell még tenned ahhoz, hogy elérd a 2019 elején kitűzött célokat?

Gyorsan  véget ért a nyár? Az idő telik, és az ősz kezdetével úgy érzed, mintha az év hátralévő része ugyanilyen gyorsan el fog illani? Túl gyorsan telik az idő ahhoz, hogy bármit megvalósíthass?

Ne aggódj. A jó hír az, hogy a három hónap még elég idő ahhoz, hogy pozitív változásokat hozzon és sokat érj el. Egy nap alatt megváltozhat az egész életed, tehát képzeld el, mennyi minde történhet még 90 nap alatt.

Mutatok 3 lépést, amely segít elérni a 2019-es célokat, így a következő karácsonyt nemcsak az ajándékdobozok kinyitásával fogod tölteni, hanem elégedetten tűzheted ki a 2020-as célokat!

 

1. LÉPÉS: 2019 CÉLKITŰZÉSÉNEK FELÜLVIZSGÁLATA

Milyen célokat tűztél ki 2019 évre, és továbbra is elkötelezett vagy velük kapcsolatban?

Ha úgy érzed, nem haladsz olyan projektekkel, amelyeken január óta gondolkodsz, akkor talán az önbizalom vagy a halogatás az egyetlen ok, amelyet az eredménytelenségért hibáztathatsz. Lehet, hogy a feladat túlnő rajtad.

Frissítsd a céljaidat, fogalmazd meg újra őket egyértelműen, és értékeld, mennyire érzed lelkesnek magad, hogy elérd őket. Kérdezd meg magadtól: „Ez egy olyan cél, amelyet én akarok nagyon magamnak, vagy valami olyasmi, amit úgy érzem, hogy meg kell tennem, vagy meg kellene tennem?”.

Ha az elkötelezettség valódi, és nem valaki miatt akarod a célt teljesíteni, akkor használd az egyszerű SMART módszert a célok részletesebb áttekintéséhez és meghatározásához. Győződj meg arról, hogy minden cél konkrét, mérhető, elérhető, releváns és időalapú.

 

2. LÉPÉS: A MOTIVÁCIÓ FELTURBÓZÁSA

Fokozhatod a motivációdat azáltal, hogy emlékezteted magad, mi lesz, hogy érzed majd magad, amint a céljaid teljesülnek. Írj egy listát arról, mit jelent számodra ha eléred a céljaidat. Használj jelenidőt (vagyok, úgy érzem, van …),  kapcsolj hozzá képeket és érzelmeket, amelyek segítenek megélni a pillanatot, mintha most történne.

Majd egy pillanatra képzeld el, mit jelentene, ha egyáltalán NEM érnéd el céljjaidat. Hogyan nézne ki az értékelés 1-10-es skálán?

Ez a gyakorlat erő-szinergiát hoz létre az előrelépéshez és a célok eléréséhez. A cél kitűzésének élénk megjelenése motivál a cél felé, miközben a csalódás, ha nem éred el a célt, előre tol, távol tart a kudarc érzetétől.

3. LÉPÉS: AZ ELŐRELÉPÉS AKCIÓTERVE

 

Tudományosan igazolt tény, hogy a célok leírása növeli azok teljesülésének az esélyét. (Gail Matthews, Ph.D., Dominican University).

A tervezés növeli a siker esélyét, mert felkészülhetsz a váratlan eseményekre, és kitalálhatod, milyen lépések szükségesek a céljaid eléréséhez. Különösen igaz ez akkor, ha pénzre is szükség van a célodhoz.

Itt jön képbe a pénzügyi tervezés is, mely során a célt lépésekre bonjuk. A pénzügyi cél valójában egyetlen dátumra és számra egyszerűsödik.

A következő lépés az, hogy bontsd le a céljaidat kis “falatokra”. Először azonosítsd azokat a tágabb területeket, amelyeken dolgoznod kellene, majd írd össze az egyes területeken elvégzendő feladatok listáját.

Egy akciólista összeállításakor hajlamosak vagyunk arra, hogy több tevékenységet végezzünk el, amelyek közelebb vannak a célponthoz, és nem tudjuk, hol kezdjük. Próbálkozz visszafelé, és rendezd a cselekvési tervedet visszafelé: a határidőtől (karácsony) a mai napig.

Készítsd a tervedet a következő 3 hónapra. Kérdezd meg magadtól, minek kellene történnie a az év utolsó hónapjában ? És november hónapban? És most októberben?

Végül, bontsd le a havi feladatokat heti célokra, továbbra is hátrafelé dolgozva, és meg fogod találni, mit kell tenned ezen a héten. A heti feladatokat bonts le napi szintre, és rendszeresen vizsgáld felül a tervedet.

A tennivalókat tartalmazó listából próbáld kiszűrni a felesleges lépéseket vagy ismerd fel azokat, amelyet érdemes lehet delegálni.

Ünnepelj minden mérföldkőnél!

Három lépést említettem a 2019-es célkitűzéseid eléréséhez, és biztos vagyok benne, hogy ezek önmagukban is segíthetnek odajutni ahova szeretnél, de itt van egy bónusz tipp: ne csak a célállomásra összpontosíts, élvezd az utazást is!

Határozz meg mérföldköveket, és ünnepeld meg az út során elért minden sikeredet. Jutalmazd meg magad az elért haladásért. Oszd meg másokkal is az eredményeidet. (Például erre is kitűnő a NÖVÖK Vállalkozónői Klub.) Ez növeli az elszámoltathatóságot, és szórakoztatóvá teszi a célig vezető utat.

 

Készítsd el a célnaptáradat, jutalmazd meg magad a legfontosabb dátumokon vagy minden nap, mikor közelebb kerülsz a céljaidhoz.

Ha azt akarod, hogy valaki fogja a kezed ebben a folyamatban, mostantól az eredményig, azt javaslom, hogy dolgozz együtt egy coach-csal vagy mentorral. Csodálatos, mit tehet az extra támogatás.

Most indítasz vállalkozást?

Ne maradjd le az új tartalmakról!