Amikor látom, hogy egy vállalkozás megszűnik, kicsit szomorú vagyok. Sajnálom a tulajdonosát. Nagyra értékelem a szenvedélyt és a vágyat, amely valakit arra késztet, hogy megvalósítsa, folytassa az álmait. Sajnos sok vállalkozás akkor is sikertelen, ha csodálatos terméket vagy szolgáltatást kínál. A rossz döntések, a nem megfelelő gazdálkodás, a pénzproblémák és más tényezők vezethetnek az üzleti bukáshoz. Azonban te lépéseket tehetsz az ilyen hibák elkerülésére.

Ez a cikk egy két részből álló sorozat az első része, amelyből megtudod, mit tehetsz, hogy sikerre vidd a vállalkozásodat.

Élj a lehetőségeid alatt

Amikor a jövedelem nő, egyesek az életstílusukat rögtön ehhez igazítják. Vesznek egy nagyobb házat, egy nagyobb, vagy még egy autót….. Ez azzal a problémával jár, hogy: egy „továbbfejlesztett” élet fenntartása folyamatosan nagyobb jövedelmet igényel. Az állandó kiadások is emelkednek…

Ne ess csapdába. Amikor bevételed nő, használd az extra pénzt arra, hogy előrelépést érj el más pénzügyi területeken is. Használd az adósságod kifizetésére. Indíts nyugdíjalapot magadnak. Tedd félre jövőbeni vásárlásokra vagy vészhelyzet esetére. Persze, megajándékozhatod magad egy kicsit. Csak ne engedd, hogy a bevételeiddel együtt a kidásaid is nőjenek.

Taktika és stratégia

A legtöbb vállalkozó a vállalkozásában dolgozik, nem pedig a vállalkozásán. A következő napi, heti, SOS tennivalók  állnak a középpontban, és nem lépnek hátrébb, hogy  a vállalkozásukat, mint egy nagyobb képet meglássák. Ennek eredményeképpen az üzlet működik, de nem mozdul előre, nem fejlődik. Ezek a vállalkozók a taktikai gondolkodásra koncentrálnak, de gyakran figyelmen kívül hagyják a stratégiai gondolkodást.

Hol akarod, hogy tartson a vállalkozásod jövőre? Öt év múlva? 10 év múlva? Ez a stratégiai gondolkodás. A jövőre összpontosít. Meghatározza, hogy milyen eredményt akar hat hónapon belül vagy hat éven belül. A taktikai gondolkodású vállalkozó a napi dolgokra összpontosít. A sikeres vállalkozáshoz el kell döntened, milyen lépéseket kell tenned ahhoz, hogy ezt vagy azt az eredményt elérd. Egyszerűen fogalmazva: meg kell gondolnod, hogy hova akarsz menni és hogyan fogsz odaérni. Egy sikeres vállalkozó is mindkettő gondolkodást alkalmazza.

Maradj távol az adósságtól

Az amerikai vállalkozó és befektető Mark Cuban egyszer azt mondta: „Ha kölcsön kérsz, akkor már nem Te vagy a főnök. . . A bankár a főnök. “ Ez azért van, mert nem a vállalkozás érdeke alapján hozol döntéseket. Olyan döntéseket hozol, amelyek biztosítják, hogy minden hónapban elegendő pénz legyen a kölcsön törlesztésére.

Fontos a cash-flow. Talán hallottál már ezekről a nagy, adósságmentes társaságokról: Chipotle, Bed Bath &Beyond, Garmin… Hitel nélkül egy vállalkozás, vállalat növekedése sok türelmet és tervezést igényel. Kezdj kicsiben és fokozatosan bővíts, ahogy a készpénzed engedi. Megtanulod, hogy a bevételek és a kiadások előre látható ciklusokba kerülnek. Ha megtanulod a ciklusokat, felkészülhetsz ezekre az ingadozásokra anélkül, hogy hitelhez kellene nyúlnod.

Gondolkozz előre

Vállalkozó, cégvezető vagy, és még ebédelni sincs időd.  Nem gondolsz arra, mi történik, ha meghalsz vagy súlyos betegségben szenvedsz. Még talán a gondolattól is furcsán érzed magad.

Dolgoztam olyan családokkal, akiknél a szerettüknek nem volt terve, és a feszültség és a szorongás egy tragédia bekövetkeztekor még fájdalmasabb helyzetet teremtett. Vannak dolgok, amiket egy ügyvédnél véglegesíteni kell, hogy elkerüljük a zűrzavart:

  • végrendelet,
  • alapítvány a kiskorú gyermekek számára,
  • állandó meghatalmazás …

Ezekkel a döntésekkel biztosíthatod a vállalkozásod, ahelyett, veszélybe sodornád. És te sem fogsz szenvedni, ha komolyan megbetegszel.

Ezen kívül meg kell fontolni az életbiztosítást és a hosszú távú öngondoskodást. Mindkettő olyan eszköz, amellyel törődhetsz a családoddal és védheted a vagyonond, vállalkozásod. Vigyázz ezekre.

Melyik lépést fogod megtenni? Most, hogy tudod, milyen intézkedéseket kell tenned, cselekedj!

Figyeld a sorozat második részét, amely a sürgősségi alapokról, kilépési tervekről és egy sok vállalkozó által elkövetett, rossz hibáról fog szólni.

Papszt Kriszta

Papszt Kriszta

pénzügyi és vállalkozásindítási tanácsadó, coach, mentor

24 éve foglalkozik pénzügyekkel, amelyből 15 évet banki ügyintézői, majd fiókvezetői pozícióban végzett, s 2009 óta vállalkozóként. 2012 óta foglalkozik vállalkozónőkkel, 2015 óta tart vállalkozásindító workshopokat, segít megtervezni egy vállalkozást az ötleteléstől a piacra lépésig.