Az egyik első lépés, amelyet tenned kell a blog beállításakor, a WordPress téma kiválasztása. Olyan sok téma közül lehet választani, tehát ez nem könnyű feladat! Amikor elkezdtem blogolni, az egyik nagy hiba, amelyet elkövettem, az volt, hogy egy ingyenes témát kezdtem használni. Ez egy olyan téma volt, amelynek tetszett a megjelenése, színvilága, de az elrendezés nem volt igazán megfelelő, ezért túl sok időt pazaroltam arra, hogy megpróbáljam alakítani. Tehát az első számú tanácsom az, hogy mindig prémium témát válassz.

Ebben a posztban az alábbi kulcsfontosságú dolgokkal ismertetlek meg:

 • mit kell elkerülnöd egy téma kiválasztásakor,
 • mit kell keresned egy témában,
 • majd mutatom a legfontosabb téma-ajánlásaimat. Feltárom azt a témát is, amelyet ezen a weboldalon használok.

Mit kell elkerülni a WordPress téma kiválasztásakor

Kerüld az ingyenes témákat

A prémium témák sokkal jobbak a számodra, mert:

 • naprakészen tarthatod a legújabb WordPress programmal, folyamatosan frissülnek, nem úgy mint az ingyenes témák.
 • Jól kódoltak és gyors a betöltési idejük. Egyes prémium témák gyorsabbak, mint mások, de általában elmondható, hogy a prémium témák gyorsak és jó kódolással rendelkeznek.
 • Nagyszerű támogatásuk van. A támogatás aranyat ér, ha kezdő WordPress felhasználó vagy.
 • Több böngészővel kompatibilisak. Ez azt jelenti, hogy általában minden böngészővel tesztelték őket, és gyakran kompatibilisek a régebbi böngészőkkel is.
 • Egy jól testreszabható prémium téma növekszik a blogoddal. A nagymértékben testreszabható téma szépsége, hogy nem kell kódolásban jártas szakemberhez fordulnod segítségért , hogy finomítson valamit a témát, vagy teljesen változtassa meg a honlapod kinézetét egy új sablon alkalmazásával.
 • SEO-barát. A WordPress természetesen SEO-barát, de egy SEO-barát témával győztes lesz.

Ha nem engedheted meg magadnak a prémium témát, akkor keress egy prémium frissítést kínáló ingyenes témát, mert az ingyenes verzió ugyanolyan jó, támogatást élvez, mint a prémium. Az Astra, és a GeneratePress mindegyike ingyenes és prémium szintű frissítéssel rendelkezik.

Kerüld a nem responsive témákat

A legtöbb téma, különösen a prémium témák mobilra is optimalizáltak, tehát ezt nem nehéz elkerülni. A mobilra reagáló funkció azt jelenti, hogy blogod optimalizálódik, ha mobilon vagy táblagépen nézik meg. A menünek hamburgerre kell csökkennie, a vízszintes elemeket függőlegesen kell egymásra rakni, és a betűtípusok méretét csökkenteni kell. Általában van egy vizuális megjelenést mutató funkció, így kipróbálhatod, hogyan fog kinézni, ha csökken a böngészőablak szélessége.

Kerüld az olyan témákat, amelyek oldalépítőket tartalmaznak

Az oldalkészítő beépülő modulok segítségével mesés megjelenésű oldalakat készíthetsz. Egyes témák tartalmaznak egy oldalkészítő beépülő modult, vagy ami rosszabb, az egyedi oldalkészítőben kell dolgoznod. Ha a téma leírásában az van, hogy kompatibilis az oldalkészítőkkel, akkor ez nagyszerű, mert lehetőséged van későbbi telepítésre, ha erre szükséged van, de ne válassz olyan témát, amely egybe csomagolja. Ez a verzió azért nem jó, mert:

 • Felesleges elemeket tartalmaz és lassítja a betöltési időt.
 • Az oldalkészítő beépülő modulokat általában gyakran frissítik, így attól függ, hogy a témafejlesztő folyamatosan frissíti-e témát a legújabb beépülő modul frissítésével. Az elavult plugin biztonsági kockázatot jelent.
 • A téma későbbi kicserélése nehézkessé válik, különösen akkor, ha a témához egy egyedi oldalkészítő is tartozik.

Kerüld az adott iparágra irányuló témákat

Ha a választott témát egy ingatlancég számára tervezték, akkor akármennyire is tetszik a megjelenése, színe…, kerüld az életmód-blog használatához, mert hozzáadott funkcionalitással rendelkezik, amely nem alkalmazható számodra, és ezért felesleges adatmennyiséggel helyet foglal csak. Ha egy téma felsorol olyan funkciókat, amelyekre nincs szükséged, például lehetővé teszi ingatlanok vagy portfólió kezelését, akkor jegyezd fel azokat a dolgokat, amelyek tetszettek neked, és lépj tovább. Egyes témák újratervezhetők: például egy élelmiszerbolt téma  felhasználható egy barkácsbolt blogjára.

Mit kell keresni a WordPress témában?

Most már tudod, hogy mit kell elkerülnöd, nézzük meg, mit kell keresned inkább.

Népszerűség

Még ha több ezer más oldal is ugyanazt a témát használja, mint Te, akkor sincs baj, a weboldalad ettől még  egyedi lesz, mert más betűtípust, más színeket, képeket és nagyon eltérő tartalmat fog mutatni. Tehát ne aggódj, ha olyan témát választasz, amely sok más oldalon is fenn van. Egy népszerű témához valószínűleg több információ áll rendelkezésedre az interneten és könnyen elérhető számodra is. Ha sokan használják a témát, valószínű, hogy ismerik, így segítségnyújtás is olcsóbb lehet számodra.

Támogatás

Amikor új weboldalszerkesztő-tulajdonos vagy, még sok mindent meg kell tanulnod, és minden bizonnyal meg akarsz tudni a téma tervezésével olyan dolgokat, amelyek nem tűnnek nyilvánvalónak. Itt jön a képbe a támogatás fontossága. A prémium témákhoz jár a prémium támogatás.  Ha kérdésed van a témával kapcsolatban, elakadtál, fordulj a fejlesztőhöz, a támogató csoporthoz és ők segíteni fognak neked.

Megfelelő elrendezés

Ne válassz azért témát, mert szereted a színeit, képeket vagy betűkészleteket, amelyet tartalmaz. Azért válassz egy témát, mert az elrendezés megfelel az építeni kívánt blogod típusának. A prémium témák mindig lehetővé teszik a színek és a betűtípusok és az elrendezés megváltoztatását. Ha még nem tudod, hogy milyen elrendezést szeretnél, válassz olyan témát, amely sokféle elrendezést kínál.

Építhető témák

Az építhető alatt olyan témákra gondolok, amelyek sokféle webdizájnhoz és elrendezéshez alkalmazkodnak; ez lehetővé teszi számodra, hogy a weboldalad növekedjen a vállalkozással együtt. Teljesen megváltoztathatod weboldalad kinézetét, kialakítását anélkül, hogy egy másik témára kellene váltanod, ha a téma testreszabási lehetőségeket használ.

A legjobb WordPress témák

GeneratePress. Népszerű, gyors, kiváló támogatással és prémium frissítéssel ingyenes.

Astra. Szeretem ezt a témát a rugalmassága miatt. Az ingyenes verzió meglehetősen kevés a lehetőséget tartalmaz a változtatásokra, így szükséged lesz a prémium verzióra.

Elegantthemes – DIVI. Ezek a témák már jó ideje vannak. Az elegáns témákhoz és pluginokhoz  egy (éves, vagy egyszeri – lifetime) előfizetéssel tudsz hozzáférni. A legnépszerűbb a DIVI. Én már évek óta ezt használom a weboldalaimon. (Ezen az oldalon is DIVI van.)  Az Elegantthemes hírlevelében rengeteg tippet kapsz a DIVI és a WordPress használatához, és hetente kiadnak egy-egy új elrendezési csomagot.

Összefoglalva

Az első tanácsom az, hogy kerüld az ingyenes témákat, kivéve, ha jó prémium szintű frissítéssel vagy támogatási előfizetéssel rendelkeznek.

Miután szűkítetted a lehetőségeket, válassz egy olyan témát, amelynek elrendezése megfelel a blogodnak. Ha olyan témát látsz, amely nem megfelelő, de valami tetszik neked rajta, jegyezd fel, mi tetszik, és folytasd a keresést.

Mielőtt döntenél, győződj meg arról, hogy a téma nagymértékben támogatott-e, és hogy nem célzottan egy iparág számára készült. Ha van mellékelt oldalkészítője, akkor kerüld.

Az általam ajánlottak a DIVI, a GeneratePress, és az Astra. Miután döntést hoztál, telepítsd a WordPress témát, s kezd el felépíteni a weboldalad.

Most indítasz vállalkozást?

Ne maradj le az új tartalmakról!